Το πράσινο κουτί του Νεζ

Συγγραφέας: Κώστας Κάππας
Κατηγορίες: sci-fi, space opera
Βαθμολογία: 8/10

Το μέλλον του απομακρυσμένου πλανήτη Έντνα, αλλά και ολόκληρου του γαλαξία, είναι στα χέρια του Δόκτωρ Μιτρίφσκι Γκότσι της Ένωσης Ελεύθερων Αστρογιατρών. Αποστολή του είναι να καταφέρει να επιστρέψει το Πράσινο Κουτί στο ηφαίστειο Κάντιφλοπ, όπου βρίσκεται ο αισθητήρας του Νεζ, ώστε να αποτραπεί η εισβολή των Τσενέβ. Τόσο ο ίδιος ο πλανήτης, όσο και οι κάτοικοί του φαίνεται να είναι εναντίον του και ο χρόνος του τελειώνει.

Μια ευφάνταστη, γαλαξιακή περιπέτεια με γρήγορους ρυθμούς.

Απ’ τη στιγμή που πήρα αυτό το βιβλίο στα χέρια μου και το ξεφύλλισα, ενθουσιάστηκα. Ο χάρτης του, που αφορά έναν ολόκληρο γαλαξία μου έδωσε υποσχέσεις για πρωτότυπες φυλές και πολλή περιπέτεια και τις τήρησε και τις δύο. Διαβάζοντας τις πρώτες σελίδες του βιβλίου σκεφτόμουν διαρκώς ότι ο συγγραφέας διαθέτει τεράστιες ποσότητες φαντασίας και αυτή μου η άποψη δεν άλλαξε μέχρι το τέλος.
Εκτός από τις διαφορετικές φυλές, ο συγγραφέας έχει δημιουργήσει και δύο λεξιλόγια, ένα που αφορά την τεχνολογία και την κουλτούρα του γαλαξία και ένα της φυλής των οστρακοπίθηκων, οι οποίοι δε μιλάνε την κοινή γλώσσα του γαλαξία. Όλα αυτά δείχνουν πόσο έχει μελετήσει και αγαπήσει ο συγγραφέας τον κόσμο του και σε κάνουν να τον αγαπήσεις κι εσύ.

Ο συγγραφέας δεν αναλύει την ψυχοσύνθεση των χαρακτήρων, το οποίο θα ήταν αχρείαστο σε μια τέτοια περιπέτεια, αλλά τους σκιαγραφεί επαρκώς ώστε να κατανοήσει ο αναγνώστης τις πράξεις και τους σκοπούς τους. Το βιβλίο κινείται σε ταχείς ρυθμούς, υπάρχουν όμως και οι σκηνές που κάνουν τον αναγνώστη να σταθεί και να πάρει μια ανάσα.

Νομίζω η φυλή που ξεχώρισα είναι οι γαριδόμορφοι πειρατές Κοσέ με τα εκφραστικά τους μουστάκια. Επίσης αγάπησα τα Easter eggs – tributes στην επιστημονική φαντασία των ’70s – ’80s, απ’ όπου είναι εμφανές ότι έχει εμπνευστεί ο συγγραφέας και θαύμασα το γεγονός ότι έχει ταυτόχρονα σύγχρονες ιδέες.

Το κάτι παραπάνω που θα ήθελα σε αυτό το βιβλίο είναι η επιμέλεια. Τα κομμάτια των διαλόγων θα μπορούσαν να είναι πιο σωστά στημένα, χωρίς αποσιωπητικά να χωρίζουν τις φράσεις των χαρακτήρων από την αφήγηση του συγγραφέα. Επίσης σε κάποια σημεία, ιδιαίτερα μεγάλων εντάσεων, θα ήταν προτιμότερο οι εξηγήσεις των λέξεων, εκτός από το γλωσσάρι να βρίσκονται και στο κάτω μέρος της σελίδας, ώστε να μην αναγκάζεται ο αναγνώστης να διακόπτει την ανάγνωσή του.

Σίγουρα πάντως ανυπομονώ για τα επόμενα βιβλία του συγγραφέα και χαίρομαι που μαθαίνω ότι σύντομα θα βγει και η συνέχεια. Θα μου άρεσε στο μέλλον να δω και εικονογράφηση των διαφόρων φυλών και διαστημοπλοίων. Επίσης καθώς το διάβαζα σκεφτόμουν ότι ο κόσμος του θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον για tabletop rpg.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

Create your website with WordPress.com
Get started
%d bloggers like this: