Ανάρμοστον εστί

Συγγραφέας: Ειρήνη Βαρδάκη
Εκδόσεις: Bell
Κατηγορίες: crime, psychological thriller
Βαθμολογία: 9/10

Η Άννα Δημητρακάκη έχει πέσει θύμα ενός αποτρόπαιου εγκλήματος. Βρέθηκε στο σπίτι της βιασμένη και μετά βίας ζωντανή. Ο αστυνόμος Λαέρτης καλείται να βρει το δράστη του εγκλήματος. Ο σύζυγός της, η καλύτερή της φίλη και ο εραστής της καλούνται να μιλήσουν για τη σχέση τους μαζί της ώστε να βοηθήσουν να έρθει η αλήθεια στο φως. Όμως η αλήθεια δεν είναι ποτέ τόσο απλή όσο φαίνεται. Κι όλα αυτά ενώ η Κρήτη μαστίζεται από την Άτη, τη χειρότερη καταιγίδα των τελευταίων χρόνων.

Ένα ψυχολογικό θρίλερ για γερά στομάχια που θα κόψει την ανάσα ακόμα και στους πιο ψύχραιμους αναγνώστες.

Αυτό το βιβλίο μοσχοβολάει δίκταμο, ιώδιο, και μαρουβά. Όλες αυτές τις εξαίσιες μυρωδιές όμως, που γεννούν εικόνες ευχάριστες και οικίες, τις δημιούργησε η συγγραφέας, παραπλανώντας μας ως άλλη Άτη, για να καλύψουν τη μυρωδιά του αίματος και της σήψης που διαποτίζουν αυτή την ιστορία. Η λυρική γλώσσα της συγγραφέως έρχεται σε έντονη αντίθεση με τις σκληρές εικόνες και την κλειστοφοβική ατμόσφαιρα που πλάθει, προκαλώντας μας αντίρροπα συναισθήματα. Τα καιρικά φαινόμενα που επικρατούν στην ιστορία συμβάλλουν στο συναίσθημα της ασφυξίας και κάνουν τον αναγνώστη να νιώσει ανήμπορος και αδύναμος, όπως ακριβώς παρουσιάζονται και οι πρωταγωνίστριες του βιβλίου. Παρουσιάζοντάς μας την ιστορία από την οπτική πέντε διαφορετικών χαρακτήρων, η συγγραφέας δημιουργεί στον αναγνώστη την ψευδαίσθηση ότι γνωρίζει τα γεγονότα και κατανοεί τους χαρακτήρες και τα κίνητρά τους. Όμως η συγγραφέας είναι η προσωποποίηση της πλάνης.

Η ιστορία, αν την απογυμνώσουμε από τις λεπτομέρειες, την ατμόσφαιρα και τον τρόπο γραφής, είναι μια ιστορία αρχαία όσο ο άνθρωπος. Μια ιστορία πιο παλιά κι απ’ τις τραγωδίες απ’ τις οποίες αντλεί την έμπνευσή της. Κι όμως, ντυμένη με τα ενδύματα που με μεγάλη προσοχή έχει επιλέξει η συγγραφέας, αποτελεί ένα υπέροχο δείγμα της σύγχρονης λογοτεχνίας που καταπιάνεται με κοινωνικούς προβληματισμούς που μας απασχολούν σήμερα. Μέσα από τις πράξεις των χαρακτήρων ο αναγνώστης καλείται να προβληματιστεί για τα όρια της αγάπης και την τοξικότητα των σχέσεων, τόσο σε ερωτικό όσο και σε φιλικό επίπεδο.

Η μόνη μου παρατήρηση είναι ότι σε κάποια σημεία δε μου ταίριαζε τόσο η λυρικότητα στο χαρακτήρα του αστυνόμου Λαέρτη. Αυτή βέβαια είναι μια προσωπική προτίμηση.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

Create your website at WordPress.com
Get started
%d bloggers like this: