Ένας αστρολάβος του ουρανού και της ζωής

Συγγραφέας: Γιώργος Γραμματικάκης
Εκδόσεις: Πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης
Κατηγορίες: non-fiction, popular science
Βαθμολογία: 8/10

Αυτό το βιβλίο είναι ένας αστρολάβος που μας καθοδηγεί σε ένα ταξίδι στα μυστικά του σύμπαντος. Θα ταξιδέψουμε σε γαλαξίες, θα γνωρίσουμε κομήτες, θα εξερευνήσουμε την αντιύλη και τις υπέρλαμπρες εκρήξεις των αστεριών και θα αναζητήσουμε τις απαντήσεις που δίνει η σημερινή επιστήμη για την έννοια του χρόνου αλλά και την ύπαρξη εξωγήινης ζωής. Θα μάθουμε για το μεγάλο πείραμα του CERN και την ανίχνευση του φασματικού νευρικού στην Πύλο. Έπειτα θα περιηγηθούμε στον κόσμο του ανθρώπου και της ζωής του. Θα εξετάσει την οικονομική κρίση αλλά και την εκρηκτική ανάπτυξη της τεχνολογίας.

Όπως καταλαβαίνετε, το βιβλίο αυτό χωρίζεται σε δύο πολύ διαφορετικά μέρη. Εγώ έχω διαβάσει μόνο το πρώτο, μιας και το δεύτερο δε μου τράβηξε την προσοχή. Η βαθμολογία και η κριτική λοιπόν, αφορούν μόνο το πρώτο κομμάτι.

Ο κύριος Γραμματικάκης εξηγεί με πολύ απλό και κατανοητό τρόπο κάποια από τα μυστήρια του σύμπαντος. Ακόμα και κάποιος που δεν γνωρίζει παρά τα πολύ βασικά για το ηλιακό μας σύστημα, δε θα δυσκολευτεί ούτε στο ελάχιστο να ακολουθήσει τον ειρμό του. Επίσης, παρ’ότι καταπιάνεται με θέματα όπως η αντιύλη, τα πειράματα του CERN και τον Αϊνστάιν, πουθενά δεν ένιωσα ότι θα έπρεπε να έχω ιδιαίτερες επιστημονικές γνώσεις ώστε να καταλάβω τα όσα εξηγούσε.

Επιπλέον, αν και ασχολούμαι με το σύμπαν και τα μυστήριά του αρκετά χρόνια, οπότε οι γνώσεις μου είναι πέραν των βασικών, ένιωσα ότι πήρα καινούργιες γνώσεις και πληροφορίες από το βιβλίο. Ήταν ένα πολύ ευχάριστο ταξίδι και ο τρόπος γραφής του κυρίου Γραμματικάκη με έκανε να θέλω να διαβάσω και άλλα βιβλία του.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

Create your website at WordPress.com
Get started
%d bloggers like this: