Design a site like this with WordPress.com
Get started

Κοράκι σε άλικο φόντο (Γιοί της στάχτης #1)

Συγγραφέας: Ελευθέριος Κεραμίδας
Εκδόσεις: Mamaya
Κατηγορίες: epic fantasy
Βαθμολογία: 7/10

Ο Φιλάρετος καταφθάνει ως βρέφος στη μονή Αγιασματαρίου και μεγαλώνει εκεί χωρίς να γνωρίζει τίποτα για την πραγματική του καταγωγή και τις ικανότητές του. Ο Αργυρός ζει αυτοεξόριστος, σχεδόν απομονωμένος, στη Ναντάρ και περιμένει να πάρει την εκδίκησή του. Ο Σεβαστιανός είναι ο μέγας λογοθέτης της βασιλείας των Αιγλωαίων και συνωμοτεί για τα δικά του συμφέροντα στη διεφθαρμένη Αυλή του Σεπτού παλατιού. Μέσα από τα μάτια τους βλέπουμε την πανίσχυρη Βασιλεία των Αιγλωέων να παρακμάζει και ίσως, ο μόνος τρόπος για να σωθεί είναι να επιτύχουν αυτοί οι τρεις, άγνωστοι μεταξύ τους, άνδρες τους σκοπούς τους.

Όπως είναι αναμενόμενο για ένα τέτοιο βιβλίο, οι χαρακτήρες και οι τοποθεσίες είναι άφθονα, οπότε πρέπει να πάρεις το χρόνο σου διαβάζοντάς το μέχρι να μάθεις ποιος είναι ο καθένας και που βρίσκεται. Ευτυχώς έχει αρκετούς χάρτες άλλους πιο γενικούς και άλλους πιο λεπτομερείς οι οποίοι βοηθάνε πολύ στο να κατατοπιστεί ο αναγνώστης. Επίσης έχει μεγάλο ευρετήριο χαρακτήρων και σημαντικών εννοιών. Το γεγονός ότι σε κάθε κεφάλαιο βλέπουμε μικρά αποσπάσματα από διαφορετικές οπτικές γωνίες κάνει την ιστορία να κυλάει γρήγορα και μας κρατάει το ενδιαφέρον. Αυτή η συνεχής εναλλαγή όμως είχε σαν αποτέλεσμα να μην προλαβαίνω να γνωρίσω καλά τους χαρακτήρες ώστε να δεθώ μαζί τους. Ένιωθα συνεχώς παρατηρητής και όχι μέρος της ιστορίας. Αυτό άλλαξε περίπου απ’ τη σελίδα 300 και μετά όπου πλέον είχα μάθει καλά τους χαρακτήρες και τις τοποθεσίες και άρχιζα να κατανοώ τους απώτερους σκοπούς του καθενός.

Ο φανταστικός κόσμος του βιβλίου βρίσκεται γεωγραφικά περίπου εκεί που ήταν η Ρωμαϊκή αυτοκρατορία στα καλύτερά της. Κυρίαρχος λαός είναι οι Αιγλωείς οι οποίοι είναι κάτοχοι των περιοχών του Βυζαντίου (Βασιλεία των Αιγλωαίων στο βιβλίο). Είναι εμφανές ότι ο συγγραφέας έχει κάνει μεγάλη έρευνα για την εποχή παρ’ όλο που κινείται σε καθαρά φανταστικό πλαίσιο. Η γραφή του είναι εξαιρετική και ο κόσμος που έχει δημιουργήσει είναι ό,τι πιο καλοδομιμένο έχω διαβάσει μαζί με τα βιβλία της σειράς “Το τραγούδι της φωτιάς και του πάγου”. Πραγματικά δεν του λείπει τίποτα σε αυτό τον τομέα. Τέρατα, μυστηριώδης οντότητες, ίντριγκες, δολοπλοκίες, παιχνίδια εξουσίας, υπερδυνάμεις και ό,τι άλλο μπορεί να ζητά κάνεις από ένα τέτοιο βιβλίο, θα τα βρει σίγουρα.

Και παρ’όλο που ο αναγνώστης χρειάζεται αρκετό χρόνο για να γνωρίσει και να αρχίσει να ξεχωρίζει και να θυμάται τους χαρακτήρες, είναι πολύ καλογραμμένοι και δεν υπάρχουν απλά για να γεμίζουν σελίδες, αλλά είναι όλοι απαρατήρητοι στην εξέλιξη της ιστορίας.

Είναι είναι ένα βιβλίο που προτείνω τόσο στους μεγαλύτερους φαν της επικής φαντασίας όσο και σε όποιον δεν είχε ξανά επαφή με το είδος.

Διαβάστε την κριτική μου για το δεύτερο και τρίτο βιβλίο της σειράς.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: