Η γυναίκα του Ίσνταλ

Συγγραφέας: Βαγγέλης Γιαννίσης
Εκδόσεις: Διόπτρα
Κατηγορίες: crime, mystery
Βαθμολογία: 7/10

Είναι χειμώνας του 1970 στη Νορβηγία όταν το απανθρακωμένο σώμα μιας γυναίκας αποκαλύπτεται στην κοιλάδα του Ίσνταλ.
Η αστυνομία του Μπέργκεν με επικεφαλή τον Ρολφ Στόλεσεν και δύο ειδικοί πράκτορες του Εγκληματολογικού θα κλειθούν να λύσουν το μυστήριο του θανάτου της. Τα στοιχεία δεν είναι επαρκή για να αποφανθούν αν πρόκειται για αυτοκτονία ή δολοφονία. Ενώ οι έρευνες συνεχίζονται τα στοιχεία που έρχονται στο φως είναι όλο και πιο περίεργα. Ψεύτικα έγγραφα, μεταμφιέσεις, κωδικοποιημένα σημειώματα και ρούχα με κομμένες ετικέτες είναι τα μόνα πράγματα που έχουν οι αστυνομικοί στα χέρια τους για την άγνωστη γυναίκα. Στην προσπάθειά τους να ανακαλύψουν τι πραγματικά συνέβη στη γυναίκα, θα έρθουν αντιμέτωποι με ένα καλά κρυμμένο μυστικό, το οποίο κάποιοι θα κάνουν τα πάντα για να μην αποκαλυφθεί.

Αν είστε λάτρεις του νουάρ και της κατασκοπείας τότε σίγουρα θα ευχαριστηθείτε αυτό το, βασισμένο σε αληθινή ιστορία, μυθιστόρημα.

Παρ’ όλο που εγώ δεν συγκαταλέγομαι στους φαν του noir και του espionage, η ιστορία κατάφερε να μου κρατήσει το ενδιαφέρον μέχρι το τέλος. Ειδικά οι τελευταίες 100 περίπου σελίδες έφυγαν με μια ανάσα. Μου άρεσε πάρα πολύ η ιδέα του Γιαννίση ως προς την ταυτότητα της γυναίκας του Ίσνταλ.

Βιάζομαι όμως. Ας πάρουμε τα πράγματα απ’ την αρχή. Οι περισσότεροι χαρακτήρες και οι προσωπικές τους ιστορίες με άφησαν αδιάφορη, εκτός από τον Ρολφ που τον αντιπάθησα σχεδόν απ’τις πρώτες σελίδες και μέχρι το τέλος δεν κατάφερε να μου αλλάξει γνώμη, και τον Άνερς Φλο, τον ένα από τους δύο ειδικούς πράκτορες, τον οποίο συμπάθησα εξ αρχής γιατί είναι άνθρωπος που ξέρει να κάνει τη δουλειά του σωστά και με κέρδισε η ηρεμία και πραότητά του. Επίσης υπάρχει μια σκηνή που αφορά το παρελθόν του η οποία με έκανε να τον συμπαθήσω ακόμα περισσότερο.

Τα γεγονότα εξελίσσονται αργά, όμως αυτό το θεωρούσα δεδομένο εξ αρχής μιας και έχουμε να κάνουμε με μια έρευνα στην οποία το ίδιο το θύμα φαίνεται να δυσκολεύει τη δουλειά της αστυνομίας. Επίσης το βιβλίο απαιτεί μεγάλη συγκέντρωση από τον αναγνώστη γιατί υπάρχουν πολλά ονόματα και όταν αρχίζουν οι αποκαλύψεις χάνεις λίγο τον μπούσουλα. Κάποια στιγμή ένιωθα να χρειάζεται να κρατήσω σημειώσεις. Όμως, θα το ξαναπώ, η απάντηση στο ποια είναι τελικά η γυναίκα του Ίσνταλ μου άρεσε πολύ και με αποζημίωσε για τα υπόλοιπα.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

Create your website at WordPress.com
Get started
%d bloggers like this: